GRÅDIG -; forsluken; glupsk: spiste, forsyne seg grådig / være grådig (ɔ: begjærlig) etter noe; (fam., som forsterkende adv.): det var grådig kaldt

Bereiste burgere

Posted in Helse, Mat/Drikke by Imelda on desember 9, 2008

burgerturNår man får besøk langveisfra vil de fleste ønske å fremstå som gode verter, kanskje tilby en lokal omvisning, kanskje en matbit. Det få trolig forventer er å få servert mat av de besøkende. Spennende, kanskje. Å oppleve nye kulturer på hjemmebane. Utforske verden på sitt eget gårdstun. Den mest utbredte maten, kanskje bortsett fra ris, må være burgere. McDonald’s har over 30.000, og Burger King har over 11.000 restauranter over hele verden, så man skulle vel tro at behovet for burgere var dekket. Men dengang ei. Burger King har nemlig satt ut på en ekspedisjon for å spre burgergospelet til de dypeste avkroker, legitimert av en «genial» reklameidé om å finne ut, en gang for alle, om Big Mac eller Whopper er best. Hvordan finner man ut det, tenker du kanskje (eller: Hvem bryr seg? som jeg tenkte). Vel, man tar med seg hamburgere til steder der folk ikke har blitt eksponert for Amerikas fremste eksport; «kjøtt» i brød og fritert potet. Vanligvis hadde trolig ingen trodd på Burger Kings siste fremstøt i burgerkrigen. Men de har «covered all their bases» (som det heter) ved å rekruttere kredible forskere, og ikke minst Stacy Peralta, tidligere Dogtown-skater og dokumentarfilmregissør som står bak Dogtown and Z-boys og nå nylig, Made in America. Han tar imot den «fascinerende» utfordringen og tar med seg crewet til Thailand, Romania og Grønland for å spre matgleden.

Vodpod-videoer er ikke lenger tilgjengelig.

Selvsagt foretrekker folk Whopper, men det er egentlig ikke det interessante her. Burger King-gjengen står der, i en landsby i et avsides strøk i Romania, med en spesiallaget Burger King-grill og serverer burgere, og alt jeg klarer å tenke er: HVORFOR? Er det én ting disse folka ikke trenger, så er det å få smaken på fast food. Med tilhørende overvekt, hjerte-karsykdommer og ikke minst, kynisk kulturkapitalisme. Det kjipeste er kanskje når filmcrewet får servert lokal mat og syns det er såååååå godt, for deretter å sammenligne matkulturene. Med så mye fantastisk mat som finnes i USA, så er det Whopperen (evt. Big Macen, den ene er høy, den andre er bred, liksom) folk forbinder med amerikansk mat. Om disse selskapene representerer noen type kultur, er det ikke matkultur, det er kapitalisme.

Reklamer

Én kommentar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Veronica said, on desember 19, 2008 at 19:18

    Nei er det mulig?? Dette har ikke jeg hørt om.. dummeste. «Hurra la oss spre ekle kjemikalier til friske mennesker».. æsj.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: