GRÅDIG -; forsluken; glupsk: spiste, forsyne seg grådig / være grådig (ɔ: begjærlig) etter noe; (fam., som forsterkende adv.): det var grådig kaldt

Kvinnebyen Kongsvinger

Posted in Fortiden, Museum by Imelda on juni 27, 2008

kvinnemuseum

 

Hva er det som foregår? Her en dag lå den invalide kvinna til sengs og leste annonsebilaget til Dagbladet, etter noen døgn i sykesengen er tross alt fokuset noe begrenset. Bortgjemt i bilaget var en annonse for Kvinnemuseet i Kongsvinger.

Har du hørt om det før? Det har ikke jeg.
http://www.kvinnemuseet.no/

Kongsvinger er sikkert en flott by, men jeg vil jo gjerne påpeke at det rett og slett virker noe reaksjonært å legge et kvinnemuseum til en by ingen drar til. (Hvem kjenner du som har dratt til Kongsvinger i det siste?) Om behovet for et kvinnemuseum er prekært, om folket har et desperat behov for å få informasjon om kvinna, og vi er i nød for et kvinnemuseum for å opplyse oss – hvorfor har jeg aldri hørt om det før? Er jeg uopplyst? Er jeg trangsynt. Ingen tvil. Som seg hør og bør for et museum tilegnet kvinner, er åpningstidene vanskelige, og bør undersøkes på forhånd. Det er helt tydelig at dette ikke er et drop-in museum. Har man interesse for norsk kvinnehistorie, tar man seg visstnok tid til å planlegge.
I år er temautstillingen tilegnet homofil kjærlighet, uten at jeg helt vet hva det betyr. Men! De faste utstillingene der ser ganske lovende ut, så jeg er med på roadtrip ved forespørsel. Imens nøyer jeg meg med nettutstillingene. Snakk om å være teknologisk avansert. Kvinna på internets.

Museet er lokalisert i Dagny Juels barndomshjem. Men hvorfor hjemme hos Dagny? Dagny var kunstner, pianist, poet, og opprører.

dagny juel

‘Dagny studerte musikk i Kristiania og i Berlin. Søstrene Juell er godt kjent fra sine opphold i Kristiania. Forfatteren Barbara Ring skrev slik om kvinnefirkløveret fra Kongsvinger:
«Forholdene var ikke større end, at vi straks blev oppmerksom, naar en fremmed pen dame viste sig paa Karl Johan i middagstiden, Juellerne fra Kongsvinger var vel kjendt, de var like vakre alle».’

… hevder Kvinnemuseet. Det var med andre ord fart i Dagny og søstrene. De tok for seg av storbylivets gleder. Lot seg ikke knekke av småbymentaliteten, lzm! Fett. Ikke nok med at hun stakk til hovedstaden titt og ofte, Dagny var tidlig ute med å flytte til Berlin for å finne seg selv og nye kunstneriske venner i gjengen til Strindberg og Munch. En polakk feks. Den polske forfatteren Stanislaw Przybyszewski, faktisk. Har du hørt om han før? Ikke jeg heller. Men Dagny fulgte kjærligheten til Polen, hvor den endte i tragedie:

«Dagny og hennes mann levde svært turbulent, og ekteskapet endte tragisk. En ekstrem beundrer av Dagny og Stanislaw fra kunstnerkretsen i Polen, Wladyslaw Emeryk, inviterte familien til seg i Tbilisi. Hennes mann nektet å bli med, og Dagny og sønnen Zenon reiste med Emeryk. Den 5. juni ble Dagny funnet død i et hotellrom i Tbilisi. Emeryk hadde skutt henne mens hun satt i en lenestol, og han skjøt etterpå seg selv. Det er aldri blitt klart hvorfor han drepte henne, om det var av sjalusi, eller om mannen rett og slett var sinnsforvirret. Dagny Juel ble gravlagt i Tbilisi, og graven hennes finnes fortsatt på kirkegården der.»

Snakk om rævva folk. Jeg visste det var grunn til å være skeptisk til alle disse kunstnertypene som flyr i skytteltrafikk mellom New York, Berlin og heimen.

Det var ikke produksjonen som definerte Dagny for hennes samtid. Ikke musikken, poesien eller prosaen. Hun ble selvsagt oppfattet som en skjøge. Akk. Kvinnas skjebne. Som da vi overhørte kvinna si til italieneren: «Hoe, slut, whatever. Your only problem is that I do whatever I want to do, not what you want me to do.» Ref.

Én kommentar

Subscribe to comments with RSS.

  1. snilleper said, on juni 27, 2008 at 12:14

    http://www.myspace.com/gudinnefestival


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: