GRÅDIG -; forsluken; glupsk: spiste, forsyne seg grådig / være grådig (ɔ: begjærlig) etter noe; (fam., som forsterkende adv.): det var grådig kaldt

Sametapas

Posted in Mat/Drikke by Imelda on juni 21, 2008

Det er på tide at vi besøker våre venner samene igjen. Dog ikke for å fortelle om hvor heite visse i Gaup-slekta er. Men fordi vi lever i en verden som renner over av kulinariske eksperimenter. Ved visse anledninger kan det utarte seg som ekstremsport å besøke en «catered event». Men namnam-mat fra diverse havner i Asia og Midt-Østen har blitt nærmest hverdagskost å regne. Mødre forer barna sine med couscous. Jeg har begynt å woke! Det sier sitt.

Men når man står der, opp til knærne i eggnudler, østerssaus og hommous, kan man jo begynne å lure litt. Hvor er kulturarven? På Kaffistova har de kanskje kjøttkaker med ertestuing, og tilogmed stuet kål når det er i sesong. Og på Schrøder kan du spise ubegrenset med lutefisk i førjulstiden. Men hvor er SAMENE? Hvor er urbefolkningen? Og hvor er samisk cuisine?

Hvor er sametapasen jeg bevitnet etter premieren av Kautokeino-opprøret? Hva skjer med multesorbet, liksom?
Kanskje jeg ikke kjenner noen samer, og kanskje jeg higer desperat etter dem på samme måte som enkelte single heterofile kvinner higer etter å få seg en homovenn. Men om du, som meg, gjerne skulle sett en tøffere, mere rockekokkete tilnærming til matlagning fra samene, må vi trolig ta saken i egne hender. Om ikke kapitalismen vil presse samisk mat inn i heimen, er det kanskje mulig å presse samisk mat inn i kapitalismens hovedseter hjemmefra?

Her er en grunnoppskrift:

Gumpposat

3 dl blod
50 g fett
2 ts salt
½ ts pepper
50 g hvetemel
50 g havregryn
200 g grov sammalthvete

Bland sammen, og la deigen stå. Kok buljong. Slipp gumppos med spiseskje i varm buljong og la det koke i ca. 30 min, eller til dem er kokt ferdig.

Og siden vi er inne i det humøret, her har du den på samisk også:

Gumpposat

3 dl varra
50 g buoidi
2 tb sálttit
½ tb bihpporat
50 g nisojáffut
50 g hávvarrievnnit
200 g groavvajáffut

Fiero dáiggi, ja divtte dan orustastit. Vuošša liema. Luoitte gumposiid basttiin báhkka lipmii, ja duolddat daid su. 30 min, dahje dassái go leat cada giksan.

Jeg gjetter at reinsdyrtarmer blir brukt som pølseskinn til blodpølsene, men jeg skal ikke si det for sikkert. Er det rein i Nordmarka?

Oppskriften er hentet fra NDLA.

2 kommentar

Subscribe to comments with RSS.

  1. snilleper said, on juni 25, 2008 at 17:42

    Er vegetarianisme utbredt i sameland? Finnes oppskriften i en tofu-versjon?

  2. Imelda said, on juni 27, 2008 at 02:20

    Med soyamelk istedetfor blod, mener du? Kanskje man rett og slett bare kan bruke litt rød konditorfarge? Eller julebrus.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: