GRÅDIG -; forsluken; glupsk: spiste, forsyne seg grådig / være grådig (ɔ: begjærlig) etter noe; (fam., som forsterkende adv.): det var grådig kaldt

Black History Month

Posted in Film/TV, Fortiden by Imelda on februar 18, 2008

 

Det er februar. I den anledning har TV3 tydeligvis bestemt seg for å feire Black History Month. Det er realt gjort, syns jeg. (Egentlig burde de jo feiret i oktober, de sender fra Storbritannia, gjør de ikke?) To netter på rad har nattfilmen vært i sjangeren african-american comedy, du vet, den sjangeren som spytter ut B-film etter B-film som aldri kommer på kino i Norge.

En av de bedre i denne sjangeren er nok Brown Sugar, men så heldige har ikke natteravner vært til nå. I stedet har TV3 (for å vise sin støtte til svarte amerikanere???) vist Two Can Play That Game, en herlig drittfilm med Vanessa Williams-kloning Vivica Fox i hovedrollen, og klassikeren Waiting to Exhale. Det som er interessant med denne typen film, som retter seg eksklusivt mot en svart målgruppe, er at de dreier seg om den vellykkede svarte middelklassen. Alle har masse penger, alle er pene, alle har høy utdannelse og toppjobber. Det er en afroamerikansk drømmeverden hvor omtrent alle har nådd et fiktivt mål om vellykkethet. Det er jo sånn det skal være, at alle kan nå opp til toppen. Og at på toppen, der er problemene som møter en kun av forholdsmessig art. Kvinner blir lurt av ressursterke svarte menn som ikke klarer å være tro mot dama si, eller (gud forby!) dumper henne for en hvit dame! Så legger kvinnene en slagplan på skjønnhetssalongen. HEVN! Brenn bilen, kast klærne på gata, bitchslap han på kontoret etc etc. Men, når mannen din skritter ut (stepping out!) på deg (kanskje er han on the downlow og puler på bestevennen din??), og du har fått mettet hevnlysten din, tar du mannen tilbake. For han er jo en god mann, han er jo vellykket og slikt. Og ikke minst kjekk. Enten det, eller du, som sterk afroamerikansk kvinne har så dårlig dømmekraft at du kroker opp med taper etter taper. Slitsomme greier.

 

Noe sier meg at det fins verre ting i verden enn å være rik, populær, velutdannet, ressursterk, og dumpa. Men kanskje ikke. Strengt tatt er populære afroamerikanske komedier oftest en gjenspeiling av hvite romatiske komedier, der det er maksimalt én svart birollekarakter. Sex & Singelliv i svart Amerika. Ikke at film om svarte amerikanere bare skal kunne handle om fattigdom, narkodealing og horer. Neida, for all del. Men hva faen, her er det BLACK HISTORY MONTH! Kan vi ikke få et Roots-maraton istedet? Kunta Kinte er mye heitere enn Taye Diggs. Eller i det minste Angela Bassett som Tina Turner. Mest fordi Ike er så utrolig kjip.

Én kommentar

Subscribe to comments with RSS.

  1. anna said, on februar 19, 2008 at 07:52

    Jeg har waiting to exhale soundtracket. Har grått mye til det.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: