GRÅDIG -; forsluken; glupsk: spiste, forsyne seg grådig / være grådig (ɔ: begjærlig) etter noe; (fam., som forsterkende adv.): det var grådig kaldt

Wilhelm Reich

Posted in Musikk, Reprise by Imelda on januar 31, 2008

For de av oss som er Kate Bush fans, er det få ting som kan måle seg med videoen til «Cloudbusting» fra 1985. Donald Sutherland som genial oppfinner, Kate som gutt, skumle menn i frakk og den lille manns seier over overmakta. Bare se her:

Faktisk gikk denne videoen såpass inn på meg som barn at jeg til stadighet tenker på den når det regner, litt som Kate som synger, «And every time it rains, you’re here in my head».

Det er ingen nyhet at låten er er en gjenfortelling av psykoanalytiker og psykiater Wilhelm Reichs sønn, Peters, opplevelse av sin fars arrestasjon. Reich var (gal) vitenskapsmann som oppdaget en ny form for energi, orgon (han syns også det var viktig å kle av pasientene sine for å få mest mulig ut av psykoanalysen).Han stakk fra Tyskland da Hitler kom til makten, og som en masse andre raffe typer (f.eks. Leo Trotskij og Aksel Sandemose – ikke norsk) også gjorde, tilbragte han tid i Norge. Desverre for oss, var ikke Oslos intellektuelle elite helt klar for orgon. Reich ble kalt jødisk pornograf og stakk til annerledeslandet i vest, du vet, Amerika. Dermed fikk han aldri sjansen til å bli norgesvenn. Her oppdager en anerkjent forsker og terapeut en ny form for energi, i Oslo, også blir han landsforvist. Typisk. Bra han rakk siste båten før tyskerne kom, hvertfall.

Men Reich fikk ikke lov til å selge orgonsamlere til folket i Amerika heller. Folket ville ha orgon, men ble nektet. Saklig, snakk om statlig inngripen i privat forskningsmiljø/næringslivet. Her kunne Wilhelm Reich kurere kreft og impotens i en håndvending! Han hadde tilogmed laget en skysprenger (kan vi kalle den det på norsk – en «cloudbuster»?) som lagde regn ved å manipulere orgonet i lufta. Tenk så kjekt, spesielt nå i disse klimatider. Uansett, Reich ble tilslutt arrestert og satt i fengsel, hvor han døde ett år senere.

Here comes the rain again

Men dette visste du vel fra før. Fin sang, da. Spesielt marsjrytmen og koringen. Og stilig maskin.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: